Deel dit recept

Romige soep van grotchampignons

Heerlijk met een stukje lookbrood. Vervang kippenbouillon door groentebouillon voor een veganistische versie.

Ingrediënten

(voor 4 personen)

  • 600 g grotchampignons (of meer)

  • 2 grote uien

  • 2 tenen knoflook

  • 1 preiwit

  • 65 g boter

  • 1 eetlepel bloem

  • verse tijm (enkele takjes)

  • half bosje peterselie of verse bieslook

  • 1 l verse kippenbouillon of 2 blokjes kippenbouillon

  • 1 brikje culinaire room

Werkwijze

  • 1

    Maak de champignons schoon en snijd het onderste van de steel af.

  • 2

    Houd vier champignons apart voor de afwerking, snijd in dunne schijfjes en zet apart voor later.

  • 3

    Snijd de rest van de champignons in twee.

  • 4

    Snijd de ui, prei en look in grove stukken.

  • 5

    Snijd de peterselie heel fijn. (of bieslook in kleine ringetjes)

  • 6

    Laat 50 gr boter smelten in een kookpot, fruit de ui, prei en look een paar minuten.

  • 7

    Doe de halve grotchampignons erbij, ris een paar takjes tijm en voeg toe; en bak al roerend het geheel gedurende zeven, acht minuten.

  • 8

    Strooi de bloem over de champignons en bak al roerend nog een paar minuten mee.

  • 9

    Voeg nu de bouillon toe (of een liter water en de bouillonblokjes) en laat tien minuten verder koken op een matig vuur.op

  • 10

    Bak ondertussen de apart gehouden plakjes grotchampignon een paar minuten in wat boter, en kruid met peper en zout.

  • 11

    Voeg 150 ml room toe aan de soep, laat heel even mee opwarmen.

  • 12

    Mix de soep heel glad, neem de tijd hiervoor. Er mogen geen stukjes meer te zien zijn.

  • 13

    Zet terug op het hete vuur, proef nog een laatste keer en voeg er indien gewenst nog wat peper / zout aan toe. Is de soep te dik, voeg dan wat water toe.

  • 14

    Serveer de soep in borden of diepe kommen, doe in elk bord wat schijfjes gebakken grotchampignon, een scheutje overgebleven room, wat gesnipperde peterselie/bieslook en nog wat verse tijm.

Recept door

Frank Jackers