Romige soep van grotchampignons
Heerlijk met een stukje lookbrood. Vervang kippenbouillon door groentebouillon voor een veganistische versie.
Ingrediënten
(voor 4 personen)
Werkwijze
- 1
Maak de champignons schoon en snijd het onderste van de steel af.
- 2
Houd vier champignons apart voor de afwerking, snijd in dunne schijfjes en zet apart voor later.
- 3
Snijd de rest van de champignons in twee.
- 4
Snijd de ui, prei en look in grove stukken.
- 5
Snijd de peterselie heel fijn. (of bieslook in kleine ringetjes)
- 6
Laat 50 gr boter smelten in een kookpot, fruit de ui, prei en look een paar minuten.
- 7
Doe de halve grotchampignons erbij, ris een paar takjes tijm en voeg toe; en bak al roerend het geheel gedurende zeven, acht minuten.
- 8
Strooi de bloem over de champignons en bak al roerend nog een paar minuten mee.
- 9
Voeg nu de bouillon toe (of een liter water en de bouillonblokjes) en laat tien minuten verder koken op een matig vuur.op
- 10
Bak ondertussen de apart gehouden plakjes grotchampignon een paar minuten in wat boter, en kruid met peper en zout.
- 11
Voeg 150 ml room toe aan de soep, laat heel even mee opwarmen.
- 12
Mix de soep heel glad, neem de tijd hiervoor. Er mogen geen stukjes meer te zien zijn.
- 13
Zet terug op het hete vuur, proef nog een laatste keer en voeg er indien gewenst nog wat peper / zout aan toe. Is de soep te dik, voeg dan wat water toe.
- 14
Serveer de soep in borden of diepe kommen, doe in elk bord wat schijfjes gebakken grotchampignon, een scheutje overgebleven room, wat gesnipperde peterselie/bieslook en nog wat verse tijm.