Deel dit recept

Grotchampignon-roomsaus

Heerlijk bij steak, kipfilet of gebakken aardappeltjes

Ingrediënten

(voor 4 personen)

  • 400 g grotchampignons

  • 2 sjalotten

  • 2 teentjes knoflook

  • 2 lente-uitjes of gehakte peterselie

  • boter

  • peper

  • zout

  • citroensap

  • 1 brikje kookroom

  • 1 bouillonblokje (kip-, runds- of groentebouillon)

Werkwijze

  • 1

    Maak de grotchampignons schoon met een borsteltje of keukenpapier, verwijder het onderste deel van het steeltje en verdeel ze in vier.

  • 2

    Versnipper de sjalotten.

  • 3

    Pers de look of snijd heel klein.

  • 4

    Snijd de lente-ui in kleine ringetjes.

  • 5

    Breng 200ml water aan de kook en los er het bouillonblokje in op. Laat even apart staan om later te gebruiken.

  • 6

    Smelt wat boter in de pan en bak de champignons tot ze vocht beginnen af te geven (7 – 8 minuten). Haal ze uit de pan en zet even apart.

  • 7

    Bak de sjalot en look ook in wat boter tot ze glazig zijn, doe er de helft van de bouillon bij en laat goed inkoken.

  • 8

    Doe er na een paar minuutjes de kookroom bij en laat verder inkoken tot sausdikte. Vind je de saus te dik, doe er wat bouillon bij.

  • 9

    Voeg er de gebakken champignons bij en laat even verder pruttelen op een matig vuur.

  • 10

    Kruid af met peper, zout en doe er wat citroensap bij.

  • 11

    Werk af met de gesnipperde lente-ui en/of gehakte krulpeterselie.

Recept door

Frank Jackers